O projektu

ZagrebNet – portal zbirki fotografija Muzeja grada Zagreba i platforma za digitalno pripovijedanje

 

ZagrebNet je portal na kojem možete pregledavati i pretraživati digitalizirane povijesne fotografije Zagreba. Fotografije koje objavljujemo dio su fotografskih zbirki Muzeja grada Zagreba. Predmeti u muzejskim zbirkama izvori su informacija i skrivaju mnoge priče. “Slika govori tisuću riječi” izreka je kojoj muzealci mogu nadodati: “Fotografija se može staviti u tisuću priča”. Stoga uz fotografije i osnovne podatke o njima, prenosimo i s njima povezane priče. Pričama obilježavamo značajne datume i obljetnice, crtice iz života grada, priče o nastanku i nestanku ulica i zgrada te priče o ljudima koji su u Zagrebu živjeli, radili ili uz naš grad bili vezani na druge načine.

 

Cilj projekta ZagrebNet je predstaviti kulturnu baštinu Zagreba, ponovno otkrivajući vizualni identitet njegovih ulica, trgova, zgrada, događaja i ljudi. Fotografije koje se sabiru, čuvaju i istražuju u zbirkama Muzeja grada Zagreba, digitalizirane i objavljene, sada su vam dostupne.

 

Ovim projektom omogućavamo vam samostalno i jednostavno pretraživanje fotografija iz fotografskih zbirki te novi uvid u prošlost grada. Vjerujemo da će objavljene fotografije biti izvor informacija za istraživače, studente, učenike i sve koji usavršavaju svoje znanje kroz život. Ljubiteljima stare fotografije želimo da uživaju i stvaraju nove uspomene, a kreativcima da nađu ideje za nove projekte.

 

Sve vas koji posjetite ovu mrežnu stranicu molimo za mišljenje koje možete iskazati u anketi ili putem maila. Očekujemo vaše komentare i pozivamo vas da nam šaljete osobne priče vezane uz objavljene fotografije. Nadamo se dobroj i konstruktivnoj suradnji.  

ZagrebNet je planiran kao dinamična mrežna stranica koja ima veliki potencijal:

  • u širenju svojih sadašnjih okvira i ostvarenja
  • u komunikaciji s korisnicima
  • u širini i metodologiji objava
  • u kreiranju virtualne stvarnosti

Zajedničkim radom i kontinuiranim objavljivanjem sadržaja, nadamo se ostvarivanju ciljeva i potencijala ovog projekta.